Oppfordrer til samtale om mobbing

Mandag kveld stilte 50 av våre ungdommer opp for å høre Guttorm Helgøy fra Trygg i Fjell snakke om mobbing. Guttorm fikk all oppmerksomhet når han utfordret dem til å finne svarene.

Utestenging, stygge kommentarer og netthets var bare noen av stikkordene som våre røde spillere selv nevnte for å beskrive mobbing.
- Mobbing handler ofte om at man ønsker å være en del av noe, men som noen ”sjefer” ikke tillater, forklarer Guttorm.

Er det farlig?
Det er nok ikke farlig å stå opp mot mobbing, men frykten for å selv bli mobbet er kanskje en del av årsaken til at man ikke tør å gjøre noe.
- I dette rommet kan det hende at noen har opplevd en slik situasjon. Tenkt at ingen andre gjør noe, forteller Guttorm. Han påpeker da det betyr mye for den som blir mobbet at det er flere enn en som tar tak:
- Når det er to personer som sier i fra at dette ikke er greit, vil kanskje flere også stille seg bak.

Flere å snakke med
For Trygg i Fjell er det viktig å få fram at i Fjell kommune kreves det innsats fra absolutt alle i arbeidet mot mobbing:
- I Nordre Fjell er det heldigvis mange å ta kontakt med dersom du syns det er noe som er vanskelig, forteller Guttorm. Både Fair Play Utvalget, Sportslig Utvalg, Styret, trenere og foreldre har ansvar for å hjelpe til i slik situasjoner. Syns du derimot dette også er vanskelig finnes det flere gode kilder til hjelp; elevombudene, helsesista på Snapchat eller man kan ta kontakt for å snakke om mobbing helt anonymt.

Vanlig skjellsord
Et av de mest brukte skjellsordene blant ungdommene i dag er jævla homo. Tove Vindenes, Klubbutvikler Inkludering i NFF Hordaland, understreker at man kanskje ikke alltid mener det man sier:
- Det handler om å bli bevisst på at man sier det,
og bruker uttrykket. For det kan hendeat man
ikke tenker over at man bruker ordet, forklarer Tove.

Du bestemmer
Nå er de nye verdiene satt for klubben, og Åse Samuelsson fra Fair Play Utvalget påpeker at det nå er opp til medlemmene å finne veien videre:
- Dere har selv vært med å bestemme disse verdiene, og det er kun dere som viser hvordan dere ønsker å ha det i klubben. Det er du som bidrar til det rette miljøet, avslutter Åse.

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift